Geen aansprakelijkheid Phizer

Iemand heeft het contract weten te bemachtigen tussen Phizer en Albanië. Dit was mij al langer bekend en het is goed (!?!) dat we het nu zwart op wit hebben. Vanuit de logica kan ik het volstrekt begrijpen. Veel leveranciers leveren dat waar de klant om vraagt. Logisch. Integriteit is voor de meeste ondernemers ver te zoeken. Gisteren las ik erover via Geen Stijl. Niet bepaald een site die ik op eigen initiatief bezoek maar Google stelde hem aan mij voor vanuit een geautomatiseerde waarschuwing (Google Alert) die ik had ingesteld op het begrip ‘aansprakelijkheid’. Dank je Google, bij deze.

Contracten tussen overheden en Pfizer zijn geheim, maar het is aannemelijk dat de voorwaarden voor alle landen nagenoeg hetzelfde zijn. Het valt redelijkerwijs te verwachten dat de onderstaande voorwaarden en clausules gelden in alle landelijke contracten voor dit coronavaccin. ‘Bewijs’ dat het contract authentiek is, naar verluidt hier.

Het contract leest als een extreem gunstige overeenkomst voor Pfizer, die ze hebben kunnen sluiten omdat de vraag zo hoog en acuut was. Het komt erop neer dat Pfizer naar believen af mag wijken van overeengekomen leverdata en leverkwantiteiten, terwijl kopers het contract onder bijna geen omstandigheid mogen ontbinden.

Ook is er expliciet in het contract opgenomen dat de voorwaarden van het contract van kracht zijn en blijven, en de nationale wet van de koper hier geen invloed op kan hebben. Die clausule schijnt nogal uitzonderlijk te zijn in het wereldje. Ook als er een goedkoper, beter medicijn gevonden wordt, blijft koper verplicht tot afname.

Geen Stijl, 28 juli ’21

Aansprakelijkheid Phizer

Maar van de twee onderstaande bevindingen worden we toch wel ongemakkelijk (aldus Geen Stijl). Ten eerste zegt Pfizer niet te weten wat de nadelige bijwerkingen en effectiviteit op lange termijn zijn. En ten tweede zijn ze niet aansprakelijk voor genoemde eventuele nadelige bijwerkingen. En we snappen het heus hoor; er is geen manier om de lange termijn-bijwerkingen te kennen als je een vaccin in 1 jaar ontwikkelt, en je kunt niet van Pfizer verwachten dat het opdraait voor de schade van een vaccin dat de koper wilde hebben ondanks dat de koper wist dat de bijwerkingen op lange termijn niet bekend zijn.

lange termijn effecten phizer vaccin onbekend
geen aansprakelijkheid voor phizer bij nadelige gevolgen in de toekomst voor de gezondheid

Het liefst zou ik het Nederlandse contract inzien maar zoals Geen Stijl al oppert, dat is geheim. Zou de WOB hierop van toepassing zijn?