Pro-Biotica: Zelf kefir maken

In dit artikel geef ik antwoord op de vraag: Wat is Kefir? Kefir is een gekweekt, romig product met onvoorstelbaar veel gezondheid bevorderende eigenschappen.

De zurige, verfrissende smaak is vergelijkbaar met het drinken van yoghurt of karnemelk maar het bevat gezonde gisten en vriendelijke bacteriën; pro-biotica, zoals je die ook, in mindere mate, in yoghurt aantreft.

Yakult, factor 100 maar dan zonder de kleurstoffen en zonder de suiker!

Deze van nature in kefir aanwezige bacteriën en gisten versterken elkaar en hebben een zeer gunstige invloed op de gezondheid bij een regelmatige inname. Het zit vol van vitamines en mineralen en het bevat zeer makkelijk verteerbare proteïnes.

Voor mensen met een lactose intolerantie, de overvloedig aanwezige gisten en bacteriën zorgen voor lactase, het enzym dat grotendeels het lactose afbreekt gedurende het kweekproces.

Kefir

Hoe wordt Kefir gemaakt?

Je maakt kefir van elk type melk; koe, geit, schaap, kokosnoot, rijst of soja. Hoewel kefir bijdraagt en een lichte toename van het maagslijmvlies heeft het slijm een schone kwaliteit doordat het de ideale omstandigheden creëert in het spijsverteringsstelsel voor de vestiging van goede bacteriën. Zelf kefir maken

Kefir is gemaakt vanuit geleiachtige witte of gelen deeltjes die wij korrels noemen. Dit is wat kefir zo uniek maakt omdat geen enkele andere melk cultuur korrels vormt. Deze korrels bevatten een mix van pro-biotica en gisten die aan elkaar worden verbonden door middel van caseïne (melk proteïne) en complexe suikerverbindingen. Dit lijkt een beetje op kleine stukjes koraal of hele kleine deeltje van de bloemkool. De grootte varieert van niet groter dan een tarwekorrel tot een grote hazelnoot. De korrels in de melk dragen zorg voor fermentatie waarbij de vriendelijke organismes ontstaat in dit gekweekte product.

Vervolgens worden de korrels verwijderd met bijvoorbeeld een zeer waarmee de kefir melk geschikt is voor consumptie. De kefir korrels worden weer aan een nieuwe hoeveelheid melk toegevoegd voor een volgende kweek.

Bekijk het knullige maar wel duidelijke videootje