Koude douche is goed voor jouw immuunsysteem

Een jaar of 5 geleden had ik af en toe lichte klachten aan mijn onderrug. Zoals met alles probeer ik te begrijpen wat de oorzaak is en ga ik op onderzoek om te kijken wat ik zelf kan doen. Ik vond toen ergens een artikel over koud douchen en besloot het te proberen, tot op de dag van vandaag.

Mijn doucheritueel is extreem kort en eenvoudig. Aangezien ik geen shampoo nodig heb of douchegel over mijzelf uit wil smeren ben ik binnen 2 minuten klaar. De laatste 30 seconden zet ik de kraan maximaal koud waarna ik het koude water in 3 iteraties van hoofd tot onderrug over me af laat vloeien. Ik eindig altijd met enkele seconden warm waarna ik de handdoek in spring.

Er kunnen hele boeken geschreven worden over koud douchen en ik wil dat hier niet doen. In de basis werkt het op twee niveaus.

  1. Enerzijds komt er een directe reactie in de bloedcirculatie door de acute kou waardoor ik zelf een pomp ervaar in mijn lichaam. Ik visualiseerd dit dan als een soort grote veegmachine die door mijn lichaam raast en de afvalstoffen met zich mee neemt.
  2. Daarnaast schijnt er op celniveau iets te veranderen, een soort oer reflex die tot in onze diepste kern de communicatie bevordert tussen cellen. Ik stel me dat voor als een vrolijke bende van cellen die het goed met elkaar hebben. Als iedereen fris en fruitig is dan gaat het ons allen goed.

Deze communicatie op celniveau hangt overigens ook nauw samen met het drinken van voldoende water. Cellen die goed afgevuld zijn (niet verschrompeld) communiceren beter dan verkrampte cellen. Logisch toch. Ach, onderzoek zelf. Voor mij werkt het. Ik ben nooit ziek en kan alles. Ik behandel mijn lichaam zo goed als mogelijk en daar heb ik gelukkig, vooralsnog, niemand bij nodig.

Online zijn er honderden bronnen te vinden. Vraag het Google.

NS
Een koude douche is voor iedereen goed en af en toe ook leerzaam om te krijgen.